Legislatie MD

Bonificatii conform legii :

(4) Autorii descoperirilor intamplatoare, care au predat, in conditiile prevazute la alin. (1), bunurile descoperite, au dreptul la o recompensa baneasca de 30% din valoarea bunului, calculata in momentul acordarii recompensei, iar, in cazul unor descoperiri arheologice de valoare exceptionala, se poate acorda si o bonificatie suplimentara de pana la 15% din valoarea bunului.
(5) Valoarea bunurilor astfel descoperite se stabileste de expertii acreditati ai serviciului public deconcentrat al Ministerului Culturii si Cultelor sau, dupa caz, de alti experti acreditati.
(6) Recompensele si bonificatia, stabilite potrivit alin. (4) si (5), vor fi suportate din bugetul ordonatorului principal de credite sau din bugetele locale, in functie de subordonarea institutiilor culturale in administrarea carora vor fi transmise bunurile descoperite si vor fi platite in cel mult 18 luni de la data predarii bunului.
(7) In cazul in care autorul descoperirii nu primeste recompensa in termenul stabilit la alin. (6), acesta se poate adresa instantei judecatoresti competente printr-o actiune scutita de taxa judiciara de timbru.
Lege nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural national mobil, republicata 2008

 

Lista bunurilor de Patrimoniu mobil

Art. 3
(1) Patrimoniul cultural national mobil este alcatuit din bunuri cu valoare istorica, arheologica, documentara, etnografica, artistica, stiintifica si tehnica, literara, cinematografica, numismatica, filatelica, heraldica, bibliofila, cartografica si epigrafica, reprezentand marturii materiale ale evolutiei mediului natural si ale relatiilor omului cu acesta, ale potentialului creator uman si ale contributiei romanesti, precum si a minoritatilor nationale la civilizatia universala.
(2) Bunurile care alcatuiesc patrimoniul cultural national mobil sunt:
1. bunuri arheologice si istorico-documentare, precum:
a) descoperirile arheologice terestre si subacvatice, unelte, ceramica, inscriptii, monede, sigilii, bijuterii, piese de vestimentatie si harnasament, arme, insemne funerare, cu exceptia esantioanelor de materiale de constructie, materiale din situri, care constituie probe arheologice pentru analize de specialitate;
b) elemente provenite din dezmembrarea monumentelor istorice;
c) marturii materiale si documentare privind istoria politica, economica, sociala, militara, religioasa, stiintifica, artistica, sportiva sau din alte domenii;
d) manuscrise, incunabule, carti rare si carti vechi, carti cu valoare bibliofila;
e) documente si tiparituri de interes social: documente de arhiva, harti si alte materiale cartografice;
f) obiecte cu valoare memorialistica;
g) obiecte si documente cu valoare numismatica, filatelica, heraldica: monede, ponduri, decoratii, insigne, sigilii, brevete, marci postale, drapele si stindarde;
h) piese epigrafice;
i) fotografii, clisee fotografice, filme, inregistrari audio si video;
j) instrumente muzicale;
k) uniforme militare si accesorii ale acestora;
l) obiecte cu valoare tehnica;
2. bunuri cu semnificatie artistica, precum:
a) opere de arta plastica: pictura, sculptura, grafica, desen, gravura, fotografie si altele;
b) opere de arta decorativa si aplicata din sticla, ceramica, metal, lemn, textile si alte materiale, podoabe;
c) obiecte de cult: icoane, broderii, orfevrarie, mobilier si altele;
d) proiecte si prototipuri de design;
e) materiale primare ale filmelor artistice, documentare si de animatie;
f) monumente de for public, componente artistice expuse in aer liber;
3. bunuri cu semnificatie etnografica, precum:
a) unelte, obiecte de uz casnic si gospodaresc;
b) piese de mobilier;
c) ceramica;
d) textile, piese de port, pielarie;
e) alte obiecte din metal, lemn, os, piatra, sticla;
f) obiecte de cult;
g) podoabe;
h) ansambluri de obiecte etnografice;
i) monumente din muzeele etnografice in aer liber;
4. bunuri de importanta stiintifica, precum:
a) specimene rare si colectii de zoologie, botanica, mineralogie si anatomie;
b) trofee de vanat;
5. bunuri de importanta tehnica, precum:
a) creatii tehnice unicat;
b) raritati, indiferent de marca;
c) prototipurile aparatelor, dispozitivelor si masinilor din creatia curenta;
d) creatii tehnice cu valoare memoriala;
e) realizari ale tehnicii populare;
f) matrite de compact-discuri, de CD-ROM, de DVD si altele asemenea.
Lege nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural national mobil, republicata 2008

Legislația României privind deținerea și folosirea detectoarelor de metale

” In tara noastră deținerea și utilizarea detectoarelor de metale de către persoane fizice sau juridice este reglementata de următoarele legi: Ordinul Nr. 251/409/2275/M 115 din 31 mai 2004 pentru aprobarea Normelor tehnice privind deținerea și comercializarea detectoarelor de metale, Ordonanța Guvernului nr. 43/2000 privind protecția patrimoniului arheologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes național, Legea 182/2000 republicata în 2008 și Legea 422/2001 republicata în 2006.
Pe scurt, obținerea autorizației de deținere a detectoarelor de metale se face prin depunerea unei cereri tip la Inspectoratul Județean de Politie (Serviciul de Investigații Criminale) în raza căruia aveți domiciliul, împreuna cu următoarele acte:
-act de identitate (copie și original),
-actul ce dovedește posesia detectorului de metale (copie și original),
-cazier judiciar (taxa de cazier nu se mai plătește)
-chitanța ce atesta plata sumei de 10 lei la trezorerie, nu la CEC cum scrie în lege (natura plații fiind taxa pentru licențe și tarife).
Autorizația se eliberează în mod normal în 10 zile. Informațiile complete le găsiți în Ordinul Nr. 251/409/2275/M 115 din 31 mai 2004, pe care îl puteți download a mai jos.
Utilizarea detectoarelor de metale este permisa după obținerea autorizației de deținere și numai în afara zonelor de protecție arheologica – aici intrând situri arheologice, monumente istorice, zone reperate arheologic etc – informațiile complete le găsiți în Ordonanța Guvernului nr. 43/2000 privind protecția patrimoniului arheologic si declararea unor situri arheologice ca zone de interes național, pe care o puteți download a mai jos. Tot în acesta lege se reglementează descoperirile întâmplatoare ce pot avea loc, fie în urma forțelor naturii (alunecări teren, eroziune etc) fie ca rezultat al acțiunii omului; aici intrând și detecția de metale; mai exact obiectele de patrimoniu descoperite cu detectorul de metale trebuie predate în termen de maxim 72 de ore de la data descoperiri lor, primarului localității pe teritoriul căruia au fost descoperite, ca apoi acesta sa se le predea instituției îndreptățite din cadrul Ministerului Culturii și Cultelor.
In legea 182/2000 republicata în 2008, la Art.49 se specifica ca autorii descoperirilor întâmplatoare, care au predat, în condițiile prevazute la alin. (1), bunurile descoperite, au dreptul la o recompensa băneasca de 30% din valoarea bunului, calculata în momentul acordării recompensei, iar, în cazul unor descoperiri arheologice de valoare excepționala, se poate acorda și o bonificație suplimentara de pana la 15% din valoarea bunului. Pentru condițiile complete, puteți consulta legea mai jos.
In Legea 422/2001 republicata în 2006 sunt specificate dimensiunea perimetrelor pentru protejarea zonelor cu importanta arheologica, cu alte cuvinte, se specifica aria de jur împrejurul unui obiectiv de importanta arheologica pe suprafața căruia sunt interzise activitățile ce pot pune în pericol integritate obiectivului, aici intrând si detecția de metale. Mai exact, se considera, zona, de protecție suprafața delimitata, cu o raza, de 100 m în localități urbane, 200 m în localității rurale si 500 m în afara localităților, măsurat, de la limita exterioara, de jur-împrejurul monumentului istoric.
Cele mai multe zone in care se poate detecta aparțin statului roman, aici intrând – păduri, pășuni, dealuri si alte terenuri, pentru zone cu caracter privat detecția se va face doar după obținerea acordului din partea proprietarului, totodată exista anumite zone precum rezervații ale naturii unde efectuarea de excavații este interzisa, deci implicit și detecția de metale.”
Update_2:
Începând cu anul 2016, în anumite județe s-au confiscat detectoarele de metale cumpărate în vederea autorizării, datorita legislației neclare din acest punct de vedere. Le sugerez celor care vor sa își achiziționeze sau care primesc în donație detectoare de metale, în prealabil sa contacteze ofițerul de patrimoniu de care aparțin pentru a-l înștiința despre acest lucru și astfel, se vor evita aceste probleme.
Update_1:
Clarificări in ceea ce privește studiul zonelor care se doresc a fi detectate. Va rog citiți cu atenție pentru a nu avea neplăceri ulterioare.
1) Accesul cu detectoare de metal si utilizarea lor in situri arheologice, in zonele de interes arheologic prioritar si in toate zonele cu patrimoniu arheologic reperat sunt permise numai pe baza autorizarii prealabile emise de Ministerul Culturii si Cultelor
////ATENTIE se specifica situri arheologice RAN , ZIAP, ZPAR(zone cu patrimoniu arheologic reperat) si ZPAEI( zona cu patrimoniu arheologic evidentiata intamplator)2)patrimoniul arheologic reprezinta ansamblul bunurilor arheologice care este format din:
1.siturile arheologice inscrise in Repertoriul arheologic national, cu exceptia celor distruse ori disparute, si siturile clasate in Lista monumentelor istorice, situate suprateran, subteran sau subacvatic, ce cuprind vestigii arheologice: asezari, necropole, structuri, constructii, grupuri de cladiri, precum si terenurile cu potential arheologic reperat, definite conform legii
/////ATENTIE reprezinta RAN,LMI si terenuri cu POTENTIAL arheologic REPERAT (ZPAR)3)prin zona cu patrimoniu arheologic reperat se intelege terenul delimitat conform legii, in care urmeaza sa se efectueze cercetari arheologice pe baza informatiilor sau a studiilor stiintifice care atesta existenta subterana ori subacvatica de bunuri de patrimoniu arheologic, susceptibile sa faca parte din patrimoniul cultural national; pana la finalizarea cercetarii arheologice si luarea masurilor corespunzatoare de protectie si punere in valoare a descoperirilor arheologice, zonele de protectie a siturilor arheologice sau istorice, instituite conform legii, sunt totodata si zone cu potential arheologic reperat
/////ATENTIE ce reprezinta ZPAR-ul pe baza unor informatii!!!!! studii stiintifice un teren este ZPAR deci descoperire unor fragmente de ceramic transforma terenul in ZPAR4)Zonele cu patrimoniu arheologic reperat, delimitate si instituite conform legii, beneficiaza de protectia acordata zonelor protejate, precum si de masurile specifice de protectie prevazute de prezenta ordonanta5)prin zona cu potential arheologic evidentiat intamplator se intelege terenul in care existenta bunurilor de patrimoniu arheologic s-a evidentiat, in mod neprevazut, ca urmare a:
1.actiunilor umane, altele decat cercetarea arheologica atestata, cum ar fi: lucrari de constructii, lucrari de prospectiuni geologice, inclusiv teledetectie, lucrari agricole, precum si alte tipuri de lucrari si cercetari efectuate subteran sau subacvatic;
2.actiunilor factorilor naturali, cum ar fi: seisme, alunecari de teren, inundatii, eroziunea solului si altele, si in cazul carora este necesara o cercetare arheologica in vederea inregistrarii si valorificarii stiintifice a acestora.
///////ATENTIE descoperirile facute DM se incadreaza la ZPAEI
6)Zonele cu patrimoniu arheologic reperat, delimitate si instituite conform legii, beneficiaza de protectia acordata zonelor protejate, precum si de masurile specifice de protectie prevazute de prezenta ordonanta.

7)In cazul zonelor cu patrimoniu arheologic evidentiat intamplator si delimitat conform prevederilor art. 2 alin. (1) lit. k) se instituie, din momentul descoperirii de bunuri arheologice, pentru o perioada ce nu poate depasi 12 luni, regimul de protectie pentru bunurile arheologice si zonele cu potential arheologic, in vederea cercetarii si stabilirii regimului de protejare

8)Pana la descarcarea de sarcina arheologica terenul care face obiectul cercetarii este protejat ca sit arheologic, conform legii

In continuare va aduc la cunoștința procedurile legale care trebuiesc parcurse pentru a intra în posesia autorizație de deținere a detectorului de metale. Menționez faptul ca orice persoana fizica are dreptul de a deține și utiliza în condițiile legii mai multe detectoare de metale, inclusiv pinpointere, însa toate trebuiesc autorizate. Autorizația unui/unor detectoare de metale se poate emite pentru o singura persoana, deci dreptul de utilizare al acelui/acelor detectoare ii revine doar acelei persoane.
Documente necesare la dosar, pentru autorizarea detectorului de metale.
– copie xerox BI / CI
– copie xerox factura de provenienta (sa aiba numele titularului autorizatiei, numar si serie de factura si de asemenea, sa fie trecuta si seria detectorului in aceasta factura)
– cazier judiciar luat in vederea obtinerii autorizatie de detinere detector metale ( 10 ron la trezorerie TIMBRU FISCAL DE 2 LEI – de retinut)
– taxa la trezorerie 10 ron ( taxa e sub numele de ” taxa obtinere autorizatie detinere si functionare”, asa sa cereti).
– cererea o completati a politie in fata politistului , deci o puteti primi acolo, sau va puteti prezenta cu un model de cerere realizat mai jos, in acre completati acolo doar data.
Pentru a realiza toți acești pași, trebuie sa aveți deja cumpărat detectorul (chiar dacă legea stipulează altfel), fiind singura modalitate de a realiza cererea care sa includă și seria acestuia. Va recomand ca depunerea dosarului complet sa o faceți în cel mai scurt timp posibil după primirea detectorului, pentru a nu naște suspiciuni de utilizare a acestuia în afara legii.
Totul durează intre jumate de ora si doua ore în funcție de distante si cozi. Sunați înainte de a face astea la secția de politie și luați legătura cu polițistul în cauza pentru a stabili eventuala întâlnire.

Probleme ce pot apărea in procesul de autorizare:
1. Plata taxei pentru eliberarea autorizației.
– plata nu se face la unitățile CEC după cum este stipulat in lege; plata se face la Trezorerie.
2. Detectorul nu are datele de identificare trecute pe factura (dar are totuși aceste date inscripționate pe el).
– solutia la aceasta problema este sa dati o declaratie pe propria raspundere la notar, prin care sa specificati faptul ca detectorul achizitionat prin factura numarul/data, are seria „x”
3. Functionarii trezoreriei nu stiu natura platii.
– nu exista natura definita pentru plata sumei de 10ron. Spuneti functionarilor ca natura obligatiei de plata este „taxe si tarife pentru licente”.

IMPORTANT: Pentru cei care doresc sa autorizeze detectoare cumpărate la mana a doua, sau primite cadou din afara tarii, în loc de factura (care nu exista), se va face o declarație notariala prin care sa se specifice modul de achiziție sau faptul ca a fost primit cadou de la…, în data de…. Aceasta declarație notariala va tine loc de factura la dosar.
Model cerere-tip pentru persoane fizice:
Subsemnatul/Subsemnata ……………………………………………., domiciliat/domiciliată în localitatea ………………………………….., județul …………………………………, telefon …………………., posesor/posesoare al/a B.I./C.I. seria …………….. nr. ………………, eliberat/eliberată de …………………………………….. la data de ……………, CNP …………………………….., pe baza documentelor prevăzute în Normele tehnice privind deținerea și comercializarea detectoarelor de metale, pe care le anexez la prezenta cerere, vă rog să îmi eliberați autorizația de deținere a detectorului de metale marca ……………………, seria ………….. nr. ………………….., pe care l-am cumpărat de la …………………………….., cu sediul în ……………………….., dovedind cu actul ……………………………………………………., urmând să-l folosesc la ……………………………………………… .
Menționez că am luat cunoștința de prevederile Ordonanței Guvernului nr. 43/2000 privind protecția patrimoniului arheologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes național, modificată și completată prin Legea nr. 462/2003.

Data întocmirii ……………… Semnătura ……………………

Model autorizație deținere detector de metal pentru persoanele fizice

AUTORIZAŢIE
de deţinere a detectoarelor de metale de către persoanele fizice

În baza prevederilor art. 5 alin. (6^1) din Ordonanţa Guvernului nr. 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional, modificată şi completată prin Legea nr. 462/2003, se autorizează pentru deţinerea detectorului de metale marca …………………………, seria ……………………, domnul/doamna ……………………………………………………………………., posesor/posesoare al/a B.I./C.I. seria …………… nr. ……………….., eliberat/eliberată de …………………… la data de …………………, CNP ………………………………. .

Inspector-şef al inspectoratului de poliţie judeţean
(Director general al Direcţiei Generale de
Poliţie a ….)

Codul de Etica

– Nu lăsa gropi neacoperite sau gunoaie pe locul sau pe langă locul unde ai căutat şi încearcă să nu sapi în aşa fel încât să distrugi şi să omori orice vegetaţie! 

– Întotdeauna cere permisiunea pentru a căuta în locuri private. Încearcă pe cât posibil ca permisiunea să fie sub formă scrisă! Respecta proprietatile publice si private, toate siturile arheologice si nu face detectii pe aceste situri fara autorizatiile prealabile prevazute de lege. Apelati si colaborati cu un arheolog local,  Siturile arheologice sunt afisate la Repertoriul Arheologic National aici: http://ran.cimec.ro/

– Dacă ţi se cere să părăseşti un loc, spune, “Ok, îmi pare rău” şi pleacă! Lasă toate porţile şi alte mijloace de acces aşa cum le-ai găsit! Nu distruge proprietăţi, clădiri sau ce a mai rămas din localităţi fantomă sau structuri părăsite! 

– Nu “fura” locul sau zona unde un alt pasionat caută sau îsi doreşte să caute! 

– Respectă toate legile statului cât şi cele locale! Informa-te si fiti la curent cu legislatia privind utilizarea detectoarelor de metale sau a altor echipamente de detectie. Orice tip de detector de metale necesita o autorizatie de detectie, chiar si cele de securitate,

– Încearcă să eviţi confruntările cu autorităţile cu orice preţ, prezintă cartea de identitate şi autorizaţia! Dă dovadă de grijă, consideraţie şi curtoazie în orice ocazie! 

– Raportează la 112 ISU  orice muniţie nefolosită sau obiect letal pe care-l găseşti! Daca descoperi orice munitie neexplodata de tip bombe, grenade, mine, obuze etc., anunta autoritatile locale din zona pentru a apela la specialisti autorizati in dezafectarea acestora. 

– Nu arunca ambalaje sau alte deşeuri prin locurile în care te perinzi! Protejează natura! 

– Straduieste-te pentru a incuraja tinerii sa aiba o preocupare si interes in pastrarea si conservarea istoriei si a patrimoniului nostru national, prin intermediul calitatii vei fi un ambasador al hobby-ului de detectare de metale!

Translate »