„Eroul de tinichea”- Colonelul bistritean Ludwig Albert
FOTO: Vânători de munte români, ridica crucea în memoria camarazilor căzuți în zona Crimeea
Sursa: aici
Albert Ludwig nascut in 14 decembrie 1889 primit din armata austro-ungara cu vechime si grad de capitan la 1 septembrie 1917.
„...Colonelul Ludwig Albert, comandant al Grupului 1 Vanatori de Munte a fost decorat in baza Decretului Regal 2886/17.10.1941, pentru faptele de vitejie pe frontul de Est… decorat cu Ordinul Mihai Viteazul.”
Aflam amanunte „picante” si de „curaj” despre acest personaj, Ludwig Albert, din jurnalul de insemnari de razboi ( 1941-1944) al Colonelului Vasile Scarneci, ” Viata si moartea in linia intai” – Editura Militara Bucuresti 2013
Vasile Scarneci noteaza in jurnalul sau, cuvinte deloc magulitoare la adresa lui Ludwig Albert :
„Colonelul Ludwig…Acest sas din Bistrita a slujit in in armata austro-ungara si a tras cu flinta in noi, aceia care sangerau. Puneam temelia Romaniei Mari. Dupa razboiul din 1916-1918, a venit, ca multi altii, in Romania, gata intregita cu atata truda si sange. A venit omul…acasa. Pe baza unei simple marturii – caci documentele oficiale s-au pierdut pe la Viena sau Budapesta-, si-a stabilit gradul si promotia avute in armata austro-ungara, si neghiobii nostrii l-au integrat in armata noastra, l-au cocotat si in fruntea promotiei… declarate.
A facut omul cariera rapida si stralucita ( fiind propus „la alegere”), a comandat batalion su grup de vanatori de munte. La Brasov a fost comandantul Batalionului 2 Vanatori de Munte.
… Pe zona de concentrare in Bucovina, la Fundul Moldovei, se tinea numai de intrigi si blestematii, fiind surprins de un popa la coana preoteasa in faptul diminetii si ciomagit bine de Sfintia Sa. In izmene a sarit parleazul in vazul ostasilor sai.
A fost apoi inaltat in gradul de colonel si i s-a incredintat comanda Grupului 1 Vanatori de Munte. In anul 1941 cand au venit germanii la noi, venind in inspectie la batalionul meu, in satul Dealul Iederii ( langa Radauti), desi ostasii mei s-au prezentat bine, l-am auzit spunand celor doi capitani nemti care-l insoteau: ” Romanii astia sunt niste lenesi murdari, un fel de tigani” ( in limba germana). Nu m-a rabdat inima si i-am reprosat aceasta magarie. Ulterior, a incercat sa-mi poarte sambetele, dar nu i-a mers.
In timpul razboiului, cand se intepeneau lucrurile, nu era de gasit, se ascundea in gaura de sarpe. Acum domnule Ludwig, ai luat ” Mihai Viteazul” (ordinul) si ” Crucea de Fier”…Colonelul Ludwig preda comanda grupului si o sterge in tara…Se simte obosit saracul, dupa mai putin de 4 luni de razboi.”
Viaţa şi moartea în linia întâi. Jurnal şi însemnări de război 1916-1920, 1941-1943
Vasile Scârneci ISBN: 978-973-32-0891-4; Cartea poate fi comandata online de pe edituramilitara.ro