Tezaur monetar impresionant al colegului Julian

Colegul Julian de pe detectiemetal.com a facut o descoperire impresionanta poate unica in Romania, ne povesteste:

Ziua de Duminica 1 Septembrie o sa imi ramana in memorie mult timp de acum incolo…Am plecat de dimineata pe la 9 intr-o zona unde mai ajunsesem cel putin de 5-6 ori inainte insa fiind destul de intinsa nu am putut acoperi tot terenul. Nimic din ce am gasit inainte nu putea prevesti ce a urmat sa gasesc. Odata cu primul semnal bun pe detector am scos prima akce otomana langa un drum vechi…Bucurie mare! Spre norocul meu nu am mai continuat sa merg pe drum ci am coborat putin spre o vale mergand in zig-zag… La un moment dat a doua si a treia akce si-a facut aparitia si deja au inceput sa imi tremure mainile, parca presimteam ce urma sa scot…Semnalele au devenit din ce in ce mai dese eu detectand de jos in susul pantei. Curand aveam deja 10 -15 monezi. Pe urma in decurs de o ora am reusit sa scot un pumn de monezi neavand pin-pointer extractia era destul de dificila, asta pe o distanta de un metru in forma de palnie, pe masura ce urcam monezile deveneau tot mai dese. La un moment dat am crezut ca am ajuns la nucleu, la locul original unde au fost ingropate insa eram departe.
Curand am ajuns la un punct unde pamantul era mult mai umed decat in rest, si dupa ce am dat la o parte un strat moale monezile au inceput sa curga, sute, mii, pur si simplu nu se opreau sa iasa. Initial ziceam ca daca scot 5.000 sunt cel mai tare, insa se pare ca nu prea ma stiu cu estimarea. Recuperarea nucleului a fost relativ usoara inchipuiti-va un gol in pamant plin cu monezi care erau acoperite doar sumar cu pamant, in rest erau curate.Nici nu mi-am dat seama cand s-a umplut rucsacul care pe urma s-a facut praf. Nu am gasit nici o urma de ceramica sau urme inegrite de jur imprejur semn ca nu au fost intr-un sac de piele(asta am aflat pe urma de la cei de la muzeu), Insa dupa forma compacta a nucleului se poate sa fi fost ingropate intr-un sac textil. Dupa ce am recuperat si ultimul semnal am plecat spre casa si a urmat o zi si o noapte de curatare si numarare si cantarire
Luni dimineata am sunat la cei de la Muzeul National convins fiind de faptul ca nu pot incredinta un numar asa de mare primarului comunei, iar cei de la Judetean nu au cabinet numismatic. La inceput cred ca au luat-o ca pe o gluma dar curand ajutat si de colegul Taurasul si-au dat seama ca e ceva foarte serios, si mi-au promis ca ajung spre dupa-amiaza. Nu au reusit sa ajunga si a trebuit sa mai dorm inca o noapte cu tezaurul langa cap…Astazi au ajuns, oameni super de treaba cum ar trebui sa fie toti de pe la muzee, i-am condus la locul descoperiri, si au trecut la inventarierea tezaurului. Uneia din fete vizibil emotionata ii tremurau mainile cand a luat prima piesa, probabil ca nu si-a dat seama dar eu am observat.
Sa nu va mai tin in suspans este vorba de o cantitate de 54,775 kilograme de argint, numarul aproximativ al pieselor fiind in jur de 47,000 urmand a fi stabilit cu exactitate la sediul muzeului. La prima vedere este vorba doar de akce de argint din timpul sultanului Murad II 1421-1451, dar din monetarii diferite. Tezaurul se pare ca ar fi al doi-lea cel mai mare din tara, insa cel mai mare recuperat in proportie de 100%
Tezaurul a fost gasit la o adancime de cca 25- 27 cm si dadea semnal clar si prelung pe detector. Nu mi-am revenit in totalitate inca sunt coplesit de asemenea descoperire, sentiment pe care vi-l doresc si voua…
Si pozele:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2u4pj4j

xmieio

Translate »