Sărbătoarea Paştelui – istorie și tradiție
O surpriză plăcută a fost sa observ in expoziția organizată de Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud , Potirul alama cu motive florarle aurite, sub forma de nufar intercalate cu unele cruciforme și tavita de euharistie din alama nichelata, de forma circulara pe margini avand scris “acesta este trupul meu”, in trei limbi (greaca, latina si rusa), scrisul separat prin motivul vitei de vie. Obiecte bisericești ce le-am descoperit acum șapte ani. Mulțumesc!
Engolpion de bronz
In aceasta expozitie este prezenta si crucea dubla – Engolpion de bronz, kieviana, de tip A, descoperita de Dragos S. Se pastreaza in intregime ambele jumatati ale crucii, inclusiv urechile balamalelor pentru prins şi inchis de la extremitatile bratelor verticale. Pe fata primei jumatati, in mijloc, Hristos pe cruce. Pe bratele orizontale ale crucii, deasupra şi dedesuptul mainilor lui Hristos, inscriptii tocite, indescifrabile. La capetele aceloraşi brate şi la capatul bratului superior, cate un bust in medalion circular. Pe fata celei de-a doua jumatati, Maica Domnului cu pruncul Iisus in brate, pe mana stanga. De o parte şi de alta, litere indescifrabile. Medalioane cu busturi de sfinti la capete aceloraşi brate ale crucii, ca şi pe prima jumatate.
În această expoziţie cu tematică pascală, am reunit fragmente din spaţiul religios şi universul familial pentru a vă oferi un moment care să mijlocească emoţia între un timp prezent, plin de zbucium şi o realitate din trecut, plină de candoare şi seninătate.
Într-un cadru de sărbătoare, vă oferim așadar o selecţie de icoane lucrate pe sticlă şi lemn (Intrarea Domnului în Ierusalim, Răstignirea Domnului, Prohodul Domnului, Învierea Domnului, Maica Domnului Îndurerată, Isus Pantocrator, Isus Învăţător), obiecte bisericeşti (Uşi Împărăteşti, cărţi vechi, engolpion de bronz, cruci de lemn şi metal, sfeştnice, cădelniţă, potire), ouă încondeiate şi alte elemente care o să vă bucure sufletele.
Bunurile culturale prezentate fac parte din patrimoniul Muzeului Bistriţa (Secţia de Istorie, Secţia de Artă Contemporană, Secţia de Etnografie) și Muzeului Grăniceresc Năsăudean.
Expoziţia va putea fi vizitată în sala Grigore Bradea, Muzeul Bistrița, începând cu 16 aprilie 2021 până în 17 mai 2021.
Vă aşteptăm cu drag!
Echipa CMBN
https://www.facebook.com/complexmuzeal.bistritanasaud